Sidor

söndag 8 januari 2017

Cheesecake med lemoncurd

Detta är min absoluta favorit cheesecake. Denna kaka ska inte bakas i ugn utan är en kall variant. Passa perfekt för mig som glassälskare. Servera lättfryst, som den är eller tillsammans med lättvispad grädde eller hallonkräm. Den är lätt att göra men tar lite tid då man få göra momenten i omgångar.

Du behöver följande:
Botten: 180 g (12st) digestivekex eller Mariekex 75 g smält smör.
Fyllning: 250g färskost, naturell smak (philadelfiaost). 1 dl socker, gärna muscovado eller rörsocker. 1 tsk vaniljpulver. 1 tsk rivet citronskal. 2 dl vispgrädde.
Lemoncurd: 2 små citroner 2 ägg 4 dl florsocker 75 g smör.

Gör så här: Smöra formen lätt. Mixa kexen tillsammans med det smälta smöret. Tryck ut smeten i botten på en vanlig form med löstagbar kant. Ställ i frysen så det blir hårt.

Gör lemoncurden: Tvätta citronerna och riv det yttersta skalet fint. Spara en tesked av raspet till fyllningen. Pressa sedan ut 1 deciliter saft ur citronerna. Vispa samman alla ingredienserna till krämen utom smöret och sjud sakta under omrörning tills den tjocknat. Var försiktig så det inte bränns. Smält ner smöret i blandningen och ta från värmen. Låt sedan svalna kallt.

Lägg lite av lemoncurden i formen och bred ut över kex-botten så det blir ett litet tunt lager. Låt stå svalt en stund.

Fyllning: Vispa samman grädden och sockret. Det ska vara lättvispat men inte rinnigt. Vispa i osten, citronskalet och vaniljsockret och kör slätt. Slå ost-fyllningen i formen och ställ i frys tills kakan stelnat helt. Bred ut lemoncurd över den färdiga kakan och frys igen tills den stelnat. Ta fram kakan 10-15 minuter innan den ska serveras så den tinar lite. Dekorera gärna med några blad av citronmeliss och mixade hallon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar