Sidor

söndag 13 februari 2022

Böcker Januari 2022

Ett av mina mål i år är att försöka läsa en bok var 14 dag. Januari gick bra, rätt om man fick ta nån vecka från denna månaden med. Det blev två historiska och en ekonomibok.

Kennedy är en ren historia bok kring 19 hundratalets första hälft och mycket kring kallakriget under 50-60 talet. Boken är mycket ren fakta, som historieintresserad gillar jag verkligen den.

Bok nummer två är en bra och lättförstådd bok kring vad pengar är, basic national och makroekonomi. Väldigt lärorikt kort och gott. Kontentan är köp mer guld 😊

Den tredje boken handlar om ett gäng studenter i 50-60 talets Berlin. Boken passade bra tillsammans med Kennedy då det väver in i samma tid. Författaren har skrivit den utifrån åtskilliga timmars intervju med en som var med att genomföra ett rymningsförsök från öst till väst. Boken handlar mycket om hur invånarna i Östtyskland hade det efter kriget. Jag blev bitvis rätt illa berörd att läsa om hur STASI var. Stackars människor som efter första världskriget först fick många år av nazism, krig och sen ytterligare 40 år med kommunism. Tänk att inte kunna lita på någon, absolut ingen. Folket blev verkligen styrda genom rädsla. Har aldrig tänkt på hur det var i DDR. Bara något man hörde om i skolan. I början av tiden efter kriget kände säkert många framtidstro och kommunismen sågs som bra. Storslagna ambitioner men efterhand märkte många att det inte gick så bra. Tex blev arbetstiderna längre och längre men utan högre lön. Detta orsakade stora protester i mitten av 50-talet, ledarna fick panik. Till hjälp kom då Sovjetunionen som helt sonika lät stridsvagnarna plöja rätt in i folkmassorna. Synnerligen effektiv, det blev aldrig mer några protester tills muren föll 1989.

Den sista boken var helt klart den bästa av dessa tre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar